2011. október 11., kedd

Annyira szép ez

Nézzétek meg az évszakasztalt most. Közelről.  


A mérleg serpenyői kókuszdióhéjból vannak. De ami még ennél is érdekesebb, az az, amit a serpenyőkben látunk. Az egyikben egy nagy, sötét színű kő. A másikban apró fehér színű kövek vannak. Minden nap egyre több,  a gyerekek gyűjtik bele. A mérleg ezért minden nap kicsit mást mutat. Nemsokára a fehér színű kövek javára el fog billeni a mérleg karja.

Senki sem kezdi el direkt módon magyarázni a gyerekeknek, hogy milyen jelentést hordoz ez. Látják és érzik. A képet megőrzi a kis lelkük és úgy fog bennük élni, majd jelentésekkel megtelni, ahogyan kell - ahogyan élni fognak.

A Szent Mihály ünnepkör időszaka van nálunk.

"Ha a napok rövidülnek
fényesebbé válnak a szívek
s az ősz felett fénylik Szent Mihály"

Szent Mihály arkangyal az az Istenhez hűséges angyalok vezére, akik Isten oldalán állnak a lázadó angyalok, azaz a gonosz lelkek elleni harcban. Egyes ábrázolásokon mérleggel a kezében látható, mint a jó és a rossz eldöntésére hivatott személyt, a lelkek mérlegelőjét.


 
Melinda lányom a minap ezt a követ hozta haza, azóta is őrzi gondosan. Egyébként pedig a Mérleg havában született...


Ismerkedési lehetőségek a Waldorf pedagógiával óvodánkban és iskolánkban


Előadások

Egy eredményes tanítási módszer, amelynek nincs szüksége osztályzásra – hogyan lehetséges ez? Stressz és félelem nélkül örömmel iskolába járni és közben használható tudást szerezni – egy járható út az életben való beváláshoz. Hogyan gondolkodik a gyermekről, a tanítóról és a szülőről a Waldorf pedagógia, mik a céljai, módszerei és hogyan valósítja meg azokat? – Ilyen és hasonló kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők a téma szakértői által tartandó előadásokon és beszélgetéseken.

2011. okt. 14. (péntek) 17.00.
 Sikeres élet a Waldorf iskola után (hogyan alapozza ezt meg a Waldorf pedagógia )
Előadó: Kocziha Miklós – az Óbudai Waldorf Iskola osztálytanítója
Vendégeink lesznek Waldorf iskolában végzett egykori diákok
Belépő: 500 Ft

2011. nov. 3. (csütörtök) 17.00

WALDORF PEDAGÓGIA?
Előadó: Vekerdy Tamás
Belépő: 500 Ft


Nyílt órák gyakorló és leendő szülők részére

A kb. 60 perces foglalkozásokon az érdeklődők közvetlenül és a gyakorlatban tapasztalhatják meg, hogy hogyan tanítanak egy-egy tantárgyat a Waldorf iskolában.

2011. okt. 5. 16.30-17.30      
Írás és olvasás   
2011. nov. 9 16.30-17.30   
Számolás
2011. dec. 7. 16.30-17.30   
 Formarajz, festés

Iskolanyitogató foglalkozások szülőknek és gyerekeknek

Beszélgetés a szülőkkel az iskolaérettségről, az iskolai életről, a motiváltság fenntarthatóságáról és minden olyan témáról, amire igény felmerül. Foglakozás a gyerekekkel, amelyben megjelennek az iskolai és az óvodai életre jellemző tevékenységek. A foglalkozásokat a Kecskeméti Waldorf Iskola pedagógusai vezetik.

A foglalkozások időpontjai: 2011. szept. 26.,  2011. okt. 17., 2011. nov.21. 17.00-18.00 óra



Baba-mama foglalkozások

Játékos ismerkedési lehetőség óvodánkkal 0-3 éves korú apróságok valamint óvodába készülő gyerekek és szüleik számára.

                2011. október 4. 16.30 – 18.00
                Babzsák készítés
2011. október 18. 16.30 – 18.00
„Magasba röppen a papírsárkány”

„Kőketánc”
Játékos fejlesztő foglalkozás 3-7 éves korú gyerekek számára a hagyományőrzés jegyében.
Ideje: hétfőnként 15.30-16.30
Foglalkozásvezető: Pető Melinda néptánc oktató


A programok helyszíne a Kecskeméti Waldorf Óvoda (Napsugár u. 2.)
A felnőtteknek szóló programok ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítunk.
Információ: Pető Melinda  06-20-923-7160
                                               cirmos.m@gmail.com                                        
 www.kecskemetiwaldorf.hu

2011. október 10., hétfő

Betakarítás-ünnep

" Tele a magtár, tele a kaptár, tele a hombár, tele a csűr...
  Rászállt a nyár az első sárga levélre és elrepült..."

Volt várakozásteljes gyülekezés az udvaron, illóolaj a tenyerünkbe, finom házikalács, saját főzésű lekvárok, kenyérkencék, gyümölcs, sütemények a feldíszített kosarakban- és mindezeket büszkén körbeosztogató gyerekeink, trakta, játék az udvaron.










Aki most bejön hozzánk, ezt látja az udvar felől. (A bejárathoz még hiányzik az előtető - a szürke hullámpala helyére cserép fog kerülni).
Sok önkéntes munka is benne van - a férfinép számára örök emlék marad a kánikulában folyó vakolat-leverés és a fal felrakása a beomlott helyen.




És belül...

Tavaly tavasszal  és a nyár folyamán elment tőlünk néhány család - akik maradtunk, Mariannék csoportjához csatlakoztunk. Jó pár beszokósunk is van, így a bővülő egy csoport nemsokára ketté fog válni.
A váltásnak mi, szülők nagyobb jelentőséget tulajdonítottunk, mint a gyerekeink - ahogy az már szokott lenni. Ők élik tovább az ovis életüket és jól vannak. Mariannal és Judittal meg a többi gyerekkel azelőtt is együtt töltötték a nap egy részét.
Számunkra a váltás konkrétan azt jelenti, hogy Melinda újra ott lehet a nagyobb fiúk és lányok mellett - aki őt ismeri, tudja, hogy miért van erre szüksége. Eszter lányunk pedig éppenséggel most kezdett el kinyílni - pedig egy év baba-mama és másfél év csoportban töltött idő van mögötte. Azt hiszem jót tesz neki többek között az is, hogy nem ő az egyik legkisebb; a beszokó kisebb testvérek között van néhány hároméves versenyző is.

A szülői esteken az informálódás és a neveléssel kapcsolatos dolgok meg a csoport életének megbeszélése mellett van mód idő és főleg kedv a játékra is. Jól érzem magam benne, különösen, hogy tavaly a második félévben nem volt meg ez az érzésem. (Nem véletlen, hogy az év utolsó szülői estjén én csoportomból egyedül én jelentem meg. Ahhoz, hogy a szülőknek legyen ide kedve eljárni, az kell, hogy az óvónő is fontosnak tartsa a szülő estet.)
Játszunk - és ez nagy tanulságokkal is jár, amellett, hogy kicsit lazíthatunk. Hogy vannak bizonyos versikék és mozgások, amiket nem is olyan könnyű kapásból felgyorsítva elmondani és elmutogatni? Pedig a gyerekeinknek milyen jól megy... És milyen izgatottság lesz úrrá rajtunk, ha bekötik a szemünket és ki kell találnunk, hogy ki szólt hozzánk és ki érintett meg...

 
Ez itt az ovi fája.
Az első szülői körön készítettük.